Behandler smerte med biestikk

Vanligvis blir folk ninjaeksperter når biene kommer susende forbi. Ved akupunktursenteret i Torrevieja, Centro Internacional de Acuputura, behandler akupunktør Antonio Amoròs Àlvarez, mange spanjoler og turister for deres plager og smerter.

Når han behandler pasientene sine med biestikk ligger de helt stille mens de frivillig lar seg stikke av det lille insektet. Vondt skal nemlig vondt fordrive.

amoros_akupunktør_bier

Akupunktur er en medisinsk behandling hvor man stikker tynne nåler i huden på spesifikke punkter på kroppen for å lindre og kontrollere smerte, stimulere produksjonen av endorfiner som er kroppens naturlige smertestillende og blokkerer smertesignal fra å nå hjernen.
Verdens helseorganisasjon har listet opp 100 forskjellige tilstander som kan behandles med akupunktur.
Men, enkelte pasienter trenger en litt sterkere behandling og da anbefaler Amoròs behandlingsformen apiterapi.

En alternativ behandlingsform
Apiterapi er en terapiform der man bruker biegift i behandlingen av enkelte sykdommer. Dette er en del av tradisjonell kinesisk medisin.
Behandlingen går ut på at man blir stukket av bien. Det er minst 18 aktive komponenter i biegiften og det er hevdet at disse skal ha medisinske virkninger.
– Giften er sterkt antiinflammatorisk og har smertelindrende effekt. Den har god effekt på nervesystemet, gir bedre humør og styrker immunsystemet. Men, det er enda ikke kjent hvordan giften fungerer, sier Amoròs.
Han sier at biegiften blir brukt i behandlinger for de som har problemer med immunsystemet eller MS (multippel sklerose). Den skal også hjelpe mot premenstruelle symptomer, uregelmessige blødninger og menstruasjonskramper.
Mange mottar apiterapi mot blant annet depresjon, humørsvinginger, magesykdommer, hudproblemer, smerter og arr.
– Det er en alternativ behandlingsform, og mange skremmes av at de skal bli stukket av en bie, og dermed vil de ikke. Men de som ønsker å prøve får lov til det, sier Amoròs.

amoros_akupunktør
Assistent Lena Ögren Bickerstaff, akupunktør Antonio Amoròs Àlvarez og assistent Maria Josè Farìas tar godt vare på både bier og pasienter ved Centro Internacional de Acupuntura i Torrevieja.


Forskjell på bier og vepser

– Det første vi gjør er å sjekke om pasienten er allergisk mot biestikk, men dersom de ikke er det er det ingen problemer med å starte behandlingen. Vi kjøler ned det vonde området på huden med en isbit, deretter lar vi bien stikke dette området. Når brodden står fast i huden tar vi bort bien og kjøler igjen ned området med en isbit. På denne måten merker pasienten lite til stikket, sier Amoròs.
Apiterapi er en behandlingsform som brukes mye i USA, men er mindre utbredt i Europa.
– Mange synes det høres litt skremmende ut, men de som har prøvd har gitt veldig gode tilbakemeldinger, sier Amoròs som sier at man har bedre effekt etter åtte år med apiterapi enn 26 år med akupunktur.
Han henter et stort glass hvor biene kryper mens de venter på å få stikke.
Med en liten pinsettlignende stav henter han forsiktig ut en bie og setter den mot huden til assistent Lena Ögren Bickerstaff. Etterpå blir bien satt tilbake i glasset. Den har gjort sitt arbeid og brodden den mistet vil aldri komme tilbake. Den får allikevel leve videre med de andre biene.
Hjemme har Amoròs flere biebrett og selv sier han at han har blitt svært glad i biene.
Han understreker også at det er viktig ikke å blande bie og veps.
– Vepsene har ingen medisinsk effekt, sier han.

Føler en bedring
Norske Randi Lorier bor i Torrevieja og er en av Amoròrs pasienter.
– Jeg har problemer med balansen og har gjennomgått flere operasjoner. Jeg mottar nå behandling en gang i uken, og det hjelper, sier Lorier som vil anbefale den alternative behandlingsmetoden.
Hun har enkelte dager forlatt klinikken med opptil 20 biestikk.

biestikk
Akupunktør Antonio Amoròs Àlvarez fører den lille bien mot assistentens vonde område. Når bien stikker står brodden igjen i huden. Denne kan fjernes etter noen minutter.


– Amoròs er veldig hyggelig. Da han forklarte meg hva apiterapi er, sa jeg at det bare var å sette i gang. Jeg har hatt større smerter enn et biestikk. Det er ikke noe å være redd for, og jeg føler en klar bedring, sier Lorier.


3. Selv om biene mister brodden etter at de har stukket pasienten, kan den fint leve videre. Denne lille bien venter på å få komme tilbake til honningglasset.

4. Akupunktør Antonio Amoròs Àlvarez har mange bier hjemme. Med seg på jobb har han derimot bare et glass.

Faktaboks
Fakta om biegift:
– Det mest vanlige er å la biene selv sette brodden i huden.
– Behandlingsområder foruten det mest kjente, reumatisme, er knokkel- og muskelforbindelser. Ved knokkelskader som ikke vil gro, har bigift vist seg virksom.
– Det fremholdes en positiv virkning på blod- og åresystemet. Det har virket positivt på membraners stoffveksling ved neurtis og neuralgia og regulerende ved for høyt blodtrykk.
– Også hudsykdommer har vært behandlet med bigift, likeledes brann- og operasjonssår. Dessuten mener man å kunne registrere at birøktere er mindre utsatt for kreft på grunn av at de blant annet så jevnlig får bistikk.
– Produktene fra bier kan være allergifremkallende. Det gjelder særlig propolis og pollen.