Finca el Romeral feiret 15 år

Sykehjemmet Finca el Romeral i Alfaz del Pi feiret 15 år. Dagen blir feiret med god mat og drikke i det som tidligere var en oase av appelsintrær.  Finca Romeral er et sykehjem for alle typer mennesker. Noen kommer på ferie, andre for korttidsopphold, og andre på langtidsopphold. På jubileet som finner sted 9. mai, skal alle feire sammen.

Åpent hus
– Ordførerne fra Østfoldkommunene kommer på besøk, styremedlemmer, inviterte samarbeidspartnere og beboerne, sier daglig leder, Monja Johansen.
I tillegg vil Finca el Romeral være åpent for andre besøkende som ønsker å komme og se hvordan de har det.
– Vi skal holde taler og underholdes av Cristina Rico som er en klassisk gitarist, sier sykepleier Jeanette Gundersen som har ansvaret for feiringen.
– Vi gleder oss veldig. Vi skal ikke ha en stor feiring, men en liten markering med forfriskinger og en tapasbuffet for de som ønsker å komme på besøk, sier Johansen.

Finca el Romeral

Gammel appelsingård
– Finca el Romeral var opprinnelig en gammel appelsingård. Denne bygningen var hovedgården på stedet som var omringet av appelsintrær før det ble bygget en hel urbanisasjon her, sier kokken Jan Robert Setså som har god kontroll på Finca Romerals historie.
– Sagenehjemmet åpnet sykehjemmet Finca el Romeral i 1997. Planen var i utgangspunktet at det skulle brukes som et feriehjem for Sagenehjemmets ansatte og beboere, sier Setså.
I 2006 kjøpte Østfoldskommunene Rygge, Askim, Spydeberg og Skiptvet en andel hver.
– Det gav et kapitalinnskudd som gjorde at vi kunne pusse opp og bygge ut, sier Setså.
Oslo kommune kjøpte seg inn i 2009.

Hjemmekoselig sykehjem

finca-1Finca el Romeral har 16 ansatte og 14 enerom for beboerne.
– Vi er veldig små i forhold til andre sykehjem og dette gjør at vi får god kontakt med beboerne, sier Johansen.
Finca el Romeral har en gammelstue som er innredet i gammel spansk stil, og det er lite som minner om en institusjon.
– Det er litt hjemmekoselig her, sier Gundersen og legger til.
– Det er også spennende for oss ansatte at vi har forskjelllige beboere med helt forskjellige behov. Mange beboere har fått følelsen av at de er som en liten familie.
– Om morgenen spør jeg hva de ønsker å spise til middag for at de kan være med på å bestemme menyen, sier Setså og understreker at et lite sykehjem blir mer intimt, noe som fører til beboerne og de ansatte får bedre kontakt med hverandre.
– Vi er samlet nesten hele tiden. Vi har mange beboere som kommer tilbake til oss, og det synes vi er hyggelig, sier Johansen.
– Vi har et flott sted og vi synes det er hyggelig å få vise frem sykehjemmet under feiringen den 9. mai, sier Gundersen.