Energieffektivt og økonomisk bygg i Spania

Moderne boligkjøpere etterspør nå miljøvennlige og smarte løsninger når de velger bolig. Arkitekt Ana Marìa Peral Guilabert og hennes samarbeidspartner Pablo Alonso oppfordrer nordmenn til å tenke smart når de kjøper bolig i Spania.

økologisk-eiendomGuilabert underviser ved Universitetet i Alicante og driver firmaet Arquimed sammen med ektemannen Alonso. Sammen har de designet flere miljøvennlige og smarte bygninger i Spania, og oppfordrer nå nordmenn til å kjøpe og bygge smart for å spare penger og verne naturen.

I den siste tiden har etterspørselen blitt stor på miljøvennlige boliger.
– Før ville ikke folk ha miljøvennlige hus, men nå er det på full fart inn igjen. De ser at effektive boliger har flott design og at man sparer penger. Det er moderne å tenke på miljøet, sier Alonso.

Sparer 80 prosent
Nordmenn bør ta hensyn til at boligen skal være effektiv, mer miljøvennlig, energisparende, vannsparende og ikke minst, mindre forurensende.
Flere nordmenn som har tilbrakt vinterhalvåret i Spania har opplevd hvordan boligene kan være iskalde.
– Hvorfor skulle nordmenn som rømmer fra snø og kulde i vinterhalvåret for å sitte og fryse i Spania når de med enkle grep kan leve komfortabelt for en billig penge? spør Alonso som noen ganger ikke vet om han skal le eller gråte over enkelte av bygningene som er konstruert i Spania under byggeboomen.


I det spanske klimaet er det mulig å spare opptil 80 prosent av energikostnadene ved å kjøpe seg bolig i en bygning som er laget for å spare energi.

Boliger med sertifikasjonskrav
Mange av dagens boliger ble bygget før den lye loven trådte i kraft (el Còdigo Tècnico de la Edificaciòn) som går ut på at boligene må utstyres med en form for ren energikilde.
Disse boligene ligger for salg i dag.
– Alle boligeiere og boligkjøpere bør lete etter gode løsninger for å spare energi. Mange tar ikke dette med i betraktningen når de kjøper feriebolig, men det er mye penger å spare på å kjøpe en fornuftig bolig, sier Guilabert som har spesialisert seg innen energibesparende boligløsninger.
Boliger som bygges i dag må ha sertifikatet som heter Certificaciòn energètica del edificio.
– For øyeblikket gjelder dette bare nye bygninger, men i fremtiden vil dette også bli påkrevd i gamle bygninger, sier Alonso.

casa_002

Naturlig lys
Det viktigste man bør se på er i hvilken retning boligen står. Boligen bør være godt isolert og vinduene bør peke sørover og være av god kvalitet. Dersom gardinene blafrer når vinduene er lukket kan det være en god investering å skifte vinduer i stedet for å skru opp varmen.
– Ofte sparer man mye penger i det lange løp på å skifte ut gamle strøm- og vanninstallasjoner. Man bør også se på boligens design for å kunne leve komfortabelt på en energibesparende måte, sier Alonso.
I flere av deres designede bygninger har de brukt gode løsninger for å spare på lys.
– Ved å plassere vindu i tak over speilet på badet, gir det et naturlig og godt lys. Vi plasserer også ruter av sandblåst gulvglass for å gi naturlig lys i underetasjene. Dette gjør at det er unødvendig å bruke lys så lenge det er dagslys ute, sier Alonso.

Fra A til F
Installasjoner som durer og går hele døgnet har også strømbesparende alternativ.
– Alle kjøleskap og andre varer har et klassifiseringssystem fra A til F, der A er mest strømbesparende. Et kjøleskap i klasse A koster 400 euro, men dette er penger du sparer inn i løpet av et år på en hvitevare som bruker strøm hele døgnet, sier Alonso og legger til.
– Å tenke miljøvennlig og effektivt betyr ikke at det trenger å koste mer.
I flere offentlige bygninger som i Campello i Valencia har de brukt solcellepanel som en del av designet.
– Det gir et fantastisk vakkert lys på innsiden av bygget, sier Guilabert.

Gamle gullkorn
– Det viktigste rådet jeg vil gi nordmenn som kjøper bolig i Spania, er å tenke på hvilken retning boligen er vendt. To like boliger kan ha vidt forskjellig effektivitet alt etter hvordan de står vendt. Man vil ha sol på boligen, og unngå vinden. Om vinteren vil vi ha det varmt, og om sommeren vil vi ha det kaldt. Det er fult mulig å få en komfortabel bolig uten å måtte bruke aircondition, sier Alonso.
– Typiske spanske hus for 100 år siden er gode eksempler på hvordan man bør bygge nå. De hadde ikke elektrisitet og måtte bygge lurt for å holde boligen varm om vinteren og kald om sommeren. Her er det mange gullkorn å hente. Men, tidligere var det alltid noen hjemme i huset for å åpne vinduene eller lukke persiennene. Slik er det sjelden nå, sier Guilabert.
På nettstedet www.pvdatabase.org kan man se eksempler på miljøvennlige og effektive løsninger på nye boliger i hele verden.
Paret har designet økonomiske og miljøvennlige hus i Alicante, Madrid og Asturias.
– Det er viktig å vite hvor lyset kommer inn og det er viktig å ha riktig design på huset. Man må være smarte når man kjøper eller bygger bolig, sier Alonso.