Sevilla

Andalucía er Spanias sørligste region og kanskje det mest ”typisk spanske” du finner. Tyrefekting, tapas og flamenco – alt begynte i Andalucía og tradisjonene er fremdeles sterkt grunnfestet her. I Andalucía finner du sannsynligvis de livligste spanjolene, de andalusiske festene er de mest høylytte, påskeprosesjonene er de mest dramatiske og sommervarmen er den heteste.

nivelazo!Sevilla er hovedstaden i Andalucía. Byen er den fjerde største i Spania etter Madrid, Barcelona og Valencia. Sevilla har to fotballag i Spanias øverste divisjon, Real Betis Balompié og Sevilla FC. De to lagene har omtrent like stor oppslutning blant folk i byen, og hvem man støtter er ingen spøk, selv blant venner.

Når dra? Det er kanskje aller best å besøke Sevilla i april, når appelsintrærne blomstrer og byen fylles med den søte duften av azahar. I april feires først påsken med dystre påskeprosesjoner, før byen eksploderer i en fest av farger og musikk under den berømte Feria de Abril en uke etterpå. Prisene på hotellene stiger denne måneden, men vil du ha med deg noe av det beste Andalucía har å tilby av kultur og festligheter er det absolutt verdt prisen – men husk å bestille i tide, hotellene blir tidlig fullbooket! Du bør kanskje holde deg unna Sevilla i sommermånedene når gradestokken kryper over de 40, men resten av året er det alltid flott å besøke byen.

Store deler av byen er som en labyrint av smale gater, hvor blomstene slynger seg fra tak til tak. Det finnes fullt av bortgjemte torg, utallige tapasbarer, parker og fontener. Du kan saumfare byen og likevel oppdage noe nytt hver dag. Sevilla er en levende arkitektonisk arv. Den stolte byen er blitt bygget av romere og arabere, her kjemper alt fra gotisk stil til renessanse og barokk om hverandre.

En av de beste måtene å nyte Sevilla på er å spise tapas og drikke vin i skyggen på en plaza og bare observere det pulserende bylivet. Velkledde damer, gestikulerende menn, hestedrosjer som lunter forbi, de hvite duene som spankulerer på alle torg… Sevilla er en nytelse for sansene uansett hvor du går. Likevel er det noen ting du absolutt bør få med deg når du først er der.

Må sees

De fire byggverkene som er erklært verdensarv på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder i 1987: La Giralda, Catedral de Santa María, Real Alcázares og Archivo de Indias.

Det 101 meter høye klokketårnet La Giralda utgjør i dag en del av katedralen Catedral de Santa Maria. De to nederste tredjedelene av tårnet ble bygget under det arabiske almohade kongedømmet på slutten av 12-hundretallet. Den tredje delen ble bygget under kristent herredømme for å få plass til klokkene. Dette stedet regnes for å være Sevillas midtpunkt, og det høye tårnet kan være godt å orientere seg etter for nykomlinger i Sevilla.


Fuente-de-naranjasCatedral de Santa Maria
(offisielt navn: Catedral de Santa María de la Sede de Sevilla) er den største gotiske katedralen i verden. Den ble påbegynt i 1401 og bygget over tomten til moskeen Mezkita Aljama de Sevilla. Den ble erklært ferdig i 1506, men helt til våre dager er det blitt bygget mer og mer på den enorme katedralen. Det hevdes at Christofer Columbus og kong Fernando III de Castilla (senere slått til helgen San Fernando) ligger begravd der. Katedralen er et godt eksempel på Sevillas mange byggestiler, fra arabisk almohade (1172-1248) til gotisk stil (1401-1528), videre har renessansen (1528-1593), barokken (1618-1758), neoklassisismen (1758-1823) og til slutt den nygotiske stilen (1825-1928) satt sitt preg på bygget.

Rett ved siden av klokketårnet og katedralen ligger palasset Reales Alcázares de Sevilla. Dette er en samling hoffbygninger som har gjennomgått omtrent den samme arkitektoniske prosessen som katedralen. Disse fantastiske byggverkene ble påbegynt ved tidlig middelalder, og de omslutter en drømmehage med fontener, dammer, mosaikklagte stier, eksotiske og ikke fullt så eksotiske fugler som går fritt i skyggen av busker og fargerike blomster. Dette er absolutt verdt et besøk!


Et steinkast unna ligger
Archivo General de Indias som ble opprettet i 1785 med det formål å samle alle referansedokumenter vedrørende de spanske koloniene. Her finnes håndskrevne tekster av fremtredende personer som Christofer Columbus og Hernán Cortés. Totalt finnes det mer enn 9000 hyllemeter (ni kilometer) dokumenter samlet her.

Andre severdigheter

Torre del OroGår du en spasertur langs elven Guadalquivir (som betyr ”stor elv” på arabisk) ligger den ene severdigheten etter den andre. Her finner du blant annet tårnet Torre de Oro, tyrefekterstadion Real Maestranza de Caballería de Sevilla, det ærverdige universitetet Universidad de Sevilla, parken Parque de María Luisa og gigantiske Plaza de España… Vil du se alt dette uten å slite ut sandalene kan en hestedrosje være et godt alternativ. Gå heller ikke glipp av den sjarmerende bydelen La judería i hjertet av Sevilla. Vil du se flamenco kan du dra til La Carboneria i San Bartolomé (adresse: Levíes 18).

Litt historie


Det romerske Sevilla, kalt
Hispalis, var en viktig havn som lå ved elven Guadalquivir som var seilbar fra Atlanterhavet 100 km unna. Under arabisk herredømme ble byen kalt Ishbiliya, og den ble ett av de sterkeste arabiske kongedømmene. I det tolvte århundre tok almohadene fra Marokko over det allerede muslimske Spania og gjorde Sevilla til hovedstad i riket sitt. Almohadens kongedømme falt fra hverandre i 1248 under San Fernando III.

I det fjortende århundre var Sevilla den viktigste byen i Spania. Det største gjennombruddet hadde byen i 1503, da den fikk monopol på den spanske handelen med det amerikanske kontinentet. Sevilla ble raskt til en av de største og rikeste byene i verden.


I 1649 gjorde en pest det av med halve befolkningen, Guadalquivir grodde til og ble mindre farbar for de stadig større skipene. I 1717 ble
Casa de la Contratación – kontoret som kontrollerte handelen med Amerika, flyttet til Cadiz. Enda en pest i 1800 drepte ytterlige 13.000 mennesker. Den industrielle revolusjonen brakte med seg velstand for noen, men flertallet forble fattige. Ved begynnelsen av den spanske borgerkrigen falt Sevilla raskt for nasjonalistenes angrep, på tross av en viss motstand fra arbeiderklassen.

Ting ble bedre i 1980 da Sevilla ble utnevnt som hovedstad i Andalucía, i det demokratiske Spania, hvor sevillanske Felipe González ble utnevnt til statsminister.

Semana santa
Påske i Sevilla

Verdensutstillingene i 1929 og EXPO’92 i 1992 brakte millioner av besøkende til byen, det ble bygd åtte nye broer over Guadalquivir og lyntoget AVE fikk linje til Madrid. Økonomien i Sevilla baseres nå på en blanding av turisme, handel, teknologi og industri.