Den eksentriske aristokraten som døde i 2014 i en alder av 88, var en jetsetter med et stort nettverk blant internasjonale kjendiser. Hennes matriarktittel var hertuginne av Alba, men damen kunne smykke seg med verdensrekord av adelige titler.

For SpaniaJournalen Ann-Louise Gulstad

María del Rosario Cayetana Alfonsa Victoria Eugenia Francisca Fitz-James Stuart y Silva, bedre kjent som Cayetana de Alba, nedstammer fra Jakob II av England (VII av Skottland), og kommer fra en av Spanias eldste adelsslekter. Hun var verdens mest betitlede adelige person: 8 ganger hertuginne, 11 ganger markise, 16 ganger grevinne og 14 ganger grande av Spania. Hennes krusete, ofte rød-fargete hår, voksaktige hud og skjærende stemme, gjorde henne umiddelbart gjenkjennelig for hennes landsmenn som forgudet henne, og ikke minst pressen som fotfulgte henne hvor enn hun gikk.

FABELAKTIG RIK
Hertuginnen var fabelaktig rik. I 2011 ble hennes personlige formue anslått til å være på over 600 millioner euro. Ikke bare var hun eier av en av Spanias største private kunstsamlinger som inneholder malerier av El Greco, Velázquez, Titian, Rembrandt og Goya, hun var også Spanias største private godseier. Hun hadde palasser over hele landet, blant annet Palacio de las Dueñas i Sevilla, som var hennes favorittbolig.

Den eksentriske kvinnen tilbragte også mye tid i Palacio de Liria, i Madrids sentrum, hvor hun ble født. På sommeren derimot, levde hun som en luksus-hippie i sin vakre strandvilla i Ibiza.

Selv om hun var en av verdens rikeste, var ikke hertuginnen spesielt opptatt av luksus. Det hun likte best var å omgås gode venner, spesielt sine firbeinte.
Hun pleide å omgi seg med et dusin hunder, alle adopterte fra de mange hundehjemmene som hun selv finansierte. Hun uttalte ofte at hun foretrakk selskap av dyr foran menneskers. Bak Liria slottet i Madrid, er det en liten gravplass, hvor alle hundene hennes etter hvert ble gravlagt.

EN VANSKELIG BARNDOM
Selv om hertuginnen levde et fantastisk liv, var hennes tidlige barndom langt fra enkel. Da den spanske republikken ble erklært i 1931, ble kongefamilien utvist, noe som førte til stor sosial uro og masseflukt av aristokrater til land som England. Hun kjente knapt sin mor, María del Rosario de Silva, 9. markise av San Vicente del Barco, som hadde tuberkulose og døde da Cayetana var bare åtte år gammel.

Som tenåring, reiste Cayetana, som var enebarn, verden rundt med sin far, Hertug Jacobo, den 17. Da faren ble utnevnt representant for diktatoren Franco i London under borgerkrigen (1936-1939), flyttet hun dit med faren. Oppholdet ble forlenget da hertugen ble ambassadør i den engelske hovedstaden fra 1939 til 1945.

I London tok Cayetana en bredere utdannelse enn hun ville hatt mulighet til i etterkrigstidens Spania, og utviklet en viljesterk personlighet som var høyst uvanlig for en kvinne av hennes tid.

[vc_images_carousel images=”1281,1283,1284″ img_size=”full” speed=”10000″ autoplay=”yes” wrap=”yes”]

MANGE ELSKERE
Selv om Cayetanas første store kjærlighet var en tyrefekter, greide faren å overtale henne til å gifte seg med aristokraten Luis Martínez de Irujo, i 1947. Ifølge den franske avisen Libération, var det «verdens dyreste bryllup». De fikk tre barn, og hver av dem ble gitt en egen edel tittel. Selv om hun nå var en gift dame, fortsatte hun sitt utsvevende liv og var ofte å finne alene på fester og andre begivenheter hvor hun knyttet nære forhold til kunstnere og tyrefektere. Skal man tro ryktene er det en kjent danser som er den biologiske faren til hennes tredje barn, Fernando, og ifølge de sammen ryktene har flere av Spanias berømte tyrefektere vært blant hennes elskere.

I 1972 døde ektemannen av leukemi. Da hun noen år senere erklærte at hun skulle gifte seg på nytt med Jesús Aguirre — en tidligere prest og intellektuell, som går for å være hennes livs store kjærlighet — førte det til heftige diskusjoner. Omgangskretsen hennes advarte henne mot å inngå ekteskap med mannen som hadde en borgerlig bakgrunn, og i tillegg var elleve år yngre enn henne. Men hertuginnen, som alltid gjorde akkurat som hun ønsket, sto på sitt, og i 1978 ble det inngått ekteskap. Sammen fikk de tre barn.

Da Aguirre døde i 2001 av kreft, var Cayetana ikke til å trøste, og i lang tid holdt hun seg borte fra det offentlige liv.

KONGEN VAR IMOT
Det siste tiåret av hennes liv var preget av hennes mange eksentrisiteter. Hennes flamboyante, fargerike antrekk ble stadig mere originale, hennes vaner enda mere spesielle og hennes uttalelser stadig sterkere. Ikke villig til å leve en vanlig alderdom, fortsatte hun å reise verden rundt, møte opp på jetsettets fester og tilbrakte stadig mere tid blant sine firbeinte venner i Ibiza.

I en alder av 82, i 2008, forelsket hertuginnen seg hodestups i Alfonso Diez, en embetsmann 24 år yngre enn henne. Barna hennes gjorde alt de kunne for å stoppe forholdet, men til ingen nytte. Da Cayetana offentliggjorde at hun hadde planer om å gifte seg med mannen, kom til og med Kong Juan Carlos inn i bildet. I en telefonsamtale med hertuginnen, insisterte han på at hun måtte tenke seg godt om, at hun var i en slik alder, det var ingen hensikt å gifte seg på nytt. Ifølge ryktene svarte hertuginnen at, ja, han hadde rett i det, selv om hun to uker etterpå arrangerte bryllup og giftet seg med sin utvalgte.

På tross av at helsen hennes stadig ble svakere, fortsatte hertuginnen med sine reiser verden rundt og levde det gode liv sammen med sin tredje ektemann. Men da hun ble innlagt på sykehuset på grunn av lungebetennelse, stod ikke kroppen hennes lengre imot. Omringet av sin familie og venner på sitt favorittslott, Palacio de las Dueñas, sovnet den eksentriske hertuginnen inn for godt den 20. november i 2014.