Sensasjonelle hulemalerier på 300 meter dyp

hulemaleri spania

Spanske arkeologer sier de har oppdaget et eksepsjonellt sett av hulemalerier fra den paleolittiske-era. Dette nye funnet vil kunne rangerer blant de beste i et land som allerede har noen av verdens viktigste funn av hulemalerier.

Sjefs-arkeolog Diego Garate anslår at det totalt er 70 tegninger som er funnet på avsatser 300 meter (1000 fot) under jorden i Atxurra hulen i den nordlige baskiske regionen. Arkeologien sier dette nye funnet må være i “Champions League” blant hulemalerier, blant de 10 beste i Europa. Det er tegninger av hester, bøffel, geiter og hjort. Funnet dateres til et sted mellom 12.500-14.500 år tilbake.

Men Diego Garate sier tilgang til området er så vanskelig og farlig det sannsynligvis aldri vil bli åpen for publikum.

Grotten ble oppdaget i 1929 og først utforsket i 1934-1935. Men det var ikke før 2014 at Garate og hans team gjenopptok sine undersøkelser oppdaget det var mer i denne hulen. Eksperter sier det er for tidlig å si om funnet rangerer sammen med Spanias mest kjente foristorisk hulekunst, Altamira-hulene – også kjent som hulekunstens sixtinske kapell, men Atxurra sier dette nye funnet ser velig lovende ut.

“Ingen ventet en oppdagelsen av denne størrelse,” sa Jose Yravedra. Professor i forhistorie ved Madrids «Complutense Univesrsity».

“Der finnes mange grotter med hulemalerier, men få med og så stor variasjon og kvalitet.”

Altamira og andre store områder i Spania og Frankrike har flere hundre huletegninger.

Uthevet Garate fremhever tegningen av en bøffel-jakt. Det er mange tegninger av dette over store deler av Europa. Men akkurat denne er helt spesiell, bøffelen har over 20 spyd i seg. Normalt viser slike tegninger bøffler med opptil fire spyd i seg.

Hulen skjulte plassering og antallet, variasjon og kvalitet på hulemaleriene gjør at området kan ha vært et slags “fristed”, eller møte plassen for spesielle paleolittiske ritual, som Altamira eller Lascaux i Frankrike.

Regionale tjenestemenn håper å sette opp en 3-D utstilling som viser hulens mange og vakre hulemalerier, slik at publikum kan få del i funnet.